понедељак, 29. јун 2015.

Šta treba znati pre kupovine PVC stolarije


Prozor verovatno nećete naručitiiI kupiti preko Interneta, ali internet može da vas dovede do važnih informacije i poslovnih kontakata. Na internetu se možete obavestiti o prednostima i manama koje može da ima PVC stolarija u smislu šta se krije iza preniske cene, akcija ili niža vrednost kvaliteta, performanse ili loša dorada i sličnei nedostaci
Prodavac koji nema sertifikate i potvrde o orginalnim PVC profilima sigurno u radnji ima lošu, nekvalitetnu robu! Odmah odustanite od kupovine ma kako bila cena privlačna I ma kako prodavac bio slatkorečiv!
Niko nije toliko bogat da bi kupovao jeftino.





Znajte da PVC prozori moraju biti izrađeni od profila u klasi S, što znači da mora imati pojačanje, da moraju biti oslobođeni od radioaktivne kontaminacije i moraju imati stakla koja osiguravaju termoizolovanost. Naravno, ugradnja prozora mora biti profesionalna i kvalitetno odrađena jer procena kvaliteta ide tek posle instaliranja.

Oznaka M koju imaju neki prozori znači da nisu prozori koje treba koristiti u predelima gde je klima tokom cele godine sunčana. Tu oznaku ćete naći u celoj evropskoj uniji, pa ako za njih važi ovo pravilo, bez obzira na naše klimatske uslove gde dani nisu toliko sunčani, neosporno je da je usled velikih klimatskih promena, sve više sunčanih dana i kod nas...stoga, jednostavno zaobiđite ove prozore.

Oznaka CE na PVC prozorima je oznaka kojom se definiše vrednost tog prozora a odnosi se na toplotnu, zvučnu i vazdušnu izolaciju.
Ako se radi o prozorima velikih dimenzija, obavezno se raspitajte koji standard CE oznake taj prozor mora imati, jer nije isti otpor vetru na malim i velikim površinama. Prozori velikih dimenzija moraju imati statički proračun.

Ako ne kupujete prozor direktno od proizvođača, već od dilera, obavezno tražite deklaraciju o proizvođaču. Nikad se ne zna kad može zatrebati.

Nemojte se zavaravati da je prozor dobar ako na njegovoj deklaraciji stoji čitavo uputstvo o tome kako se održava PVC stolarija. PVC stolarija se održava isključivo vlažnom krpom. Ako je to nedovoljno onda se radi o hemijskom sastavu profila sa kojim možete imati samo problem.
Odmah odustanite od dalje kupovine.


Garancija za posle prodaje je podrazumevana, štaviše, obavezna.
Od slučajnih i malih kvarova nije zaštićen ni jedan proizvod, ali to mora biti obaveza prodavca, naravno, oni kvarovi koji spadaju pod tehničko održavanje.
Ako razbijete staklo nekim slučajem, ne možete očekivati da vam ga neko drugi plati, ali ako zakažu šarke ili se odvali zaštitna guma, to svakako spada na teret prodavca.
Garancija mora biti detaljno opisana, sa jasno navedenim mogućim kvarovima i nedostacima koje pokriva prodavac, mora imati navedene vrste intervencija kao i rok trajanja garancije. Mora sadržati datum proizvodnje i ime proizvođača.
Potražite dokumenta koja se odnose na dobavljača armature i okova kojim se potvrđuje odsustvo radioaktivnosti u svim metalnim delovima koji se koriste pri proizvodnji PVC vrata i PVC prozora.
Možda budete dosadni prodavcu traženjem pristupa dokumentima ili kopijama dokumenata, ali to nije vaš problem.

Ne ustručavajte se.
Za vaš novac tražite uvek maksimalnu uslugu, jer vi ćete živeti u prostoru gde ugrađujete stolariju i imate obavezu jedino prema sebi, a prodavaca je mnogo!
Ne budite površni.
Ako je sve regularno, svaki trgovac će želeti da vas usluži, šta više biće zadovoljan što ima kupca kojeg interesuje njegov proizvod.

Još nešto.
Dobar, kvalitetan prozor mora biti ekološki održiv, znači, bez olova, sa mogućnošću 100% reciklaže.
Mislite dok kupujete da ćete jednog dana možda hteti da renovirate vaš dom te da reciklaža ujedno znači povraćaj novca.
Srećno u kupovini!

Нема коментара:

Постави коментар